Back to top

Játszunk boltosat szakkör

Játszunk boltosat szakkör

 

 

A Játszunk boltosat szakkör a szakma iránti elkötelezettség növelése érdekében valósul meg. A szakkör lehetőséget ad arra, hogy a kereskedő és eladó tanulók szakmai tudásukat jobban elmélyítsék. Áttekinthetővé kívánjuk tenni számukra az egyes áruforgalmi folyamatok összekapcsolását. Megismerhetik a kereskedelemben használt legmodernebb számítógépes rendszereket, eszközöket. Fejleszthetik kreativitásukat, stílusukat, ízlésüket, különböző díszcsomagolási, kirakat rendezési technikákat ismerhetnek meg. Cél továbbá, hogy a tanulók az itt megszerzett ismeretek által eljussanak országos szakmai versenyekre és a szakma naprakész technológiai ismereteit profi módon elsajátítsák.

 

A foglalkozások keretében a tanulók többek között a kereskedelmi egységekben lévő gépek berendezések használatával ismerkedtek:

 

Először is a szeletelő gép munkavédelmi előírásoknak megfelelő helyes és biztonságos használatát gyakorolhatták, megfelelő munkaruházat és védőeszköz biztosításával. Szalámit, sajtot és kenyeret szeleteltek, hogy megtapasztalják a különböző textúrájú élelmiszerek vágási mechanizmusát.

Ezt követően kipróbálhatták az egyik legmodernebb címke és vonalkód nyomtató mérleg használatát. Gyakorolhatták a súly érzékelés és a mérés technikáját a próbavásárlás szituációban.

Megismerték a pénztáros feladatait, az ellenérték elszámolásának a menetét. A pénztárosra vonatkozó viselkedési szabályokat.

A tanulók elsajátították az üzletekben használt számítógépes pénztárgépek, valamint a POS terminál működését és használatának szabályait. Ez az üzletekben és egyéb elárusító helyeken felszerelt kártyaleolvasó berendezés, mely lehetővé teszi az ügyfelek számára a kártyás fizetési módot.

A számítógépes készletnyilvántartó rendszer használatával, megismerték az áruk készletre vételének és nyilvántartásának folyamatát. 

Szituációs helyzetekben gyakorolták az udvarias kiszolgálás folyamatát. Megismerték és felmérték vevők igényeit, áruajánlás különböző vevő típusok esetében. Áruajánlást segítette többféle műszaki, ruházati és élelmiszer áru jelenléte is.

A sikeres vásárlói döntés után díszcsomagolást készítettek a kiválasztott árura. A tanulók elsajátítottak többféle csomagolási technikát, így képesek lesznek a különböző formájú tárgyak díszcsomagolására, és díszítésére. Erre a feladatra többféle csomagolóanyag állt a rendelkezésükre, celofán, organza, szalagok, ragasztópisztoly stb.

Cél a tanuló kreativitásának, ízlésének, kézügyességének fejlesztése, formálása.