Back to top

Szakmai gyakorlat munkanapló Bécsből - Somogyi Nikoletta

2016. március 14.

A mai napon nagy örömmel indultam a Kindercompany intézménybe Bécs Theresianumgasse 7. szám alá. Vezetőnkkel Sabrinával utaztam a megadott címre.

Az óvoda a belvárosban található, a bejárata már megmutatja, hogy ez milyen biztonságos egy intézmény. A gyerekek már a húsvétra készülnek, és hímes tojásokkal találkoztam minden felé. Hamar segítségünkre érkezett az intézmény vezetője, aki első benyomásra nagyon kedves és szimpatikus volt. Az óvoda vezetője körbevezetett az intézményben, és megmutatta a csoportokat, majd elköszönt tőlünk és már a csoportban folytattuk az ismerkedést.

Az eperke (Erdbeere) csoportban tevékenykedek. Az Eperke csoportban két gondozónő dolgozik: Edina és Gigy. Akik ismertették velem a napirendet. Amíg a gyermekek aludtak, megbeszéltük a beosztást is. A gyermekek ébredése után, folyamatosan öltöztettem, és megfigyeltem a pelenka cserét. A délután hátralévő részében ismerkedtem, és játszottam a gyermekekkel. A gyermekek leültek az asztalhoz, és én segíthettem megteríteni, és uzsonnáztatni. Uzsonna után, segédkeztem a kezük és arcuk megmosásában. A szülők megérkezéséig, újra játékra került a sor, majd folyamatosan érkeztek a szülők a gyermekekért. A nap végén megbeszéltük a holnapi teendőket, és segítettem a holnapi nap előkészületeiben.

A munka végeztével, villamos segítségével, társammal visszaérkeztem a szállásra.

2015. március 15. 8:30-16:30.

A mai napon nagy örömmel indultam a tegnap megismert Kindercompany intézménybe.

A beosztásomnak megfelelően, reggel 8:30-ra érkeztem az intézménybe, majd cipő csere és táska letétel után azonnal munkához láttam. Legelőször a gyülekező csoport szobába mentem, ahol amíg meg nem érkezik az összes gyermek, felügyelünk a gyermekekre.

Amikor megérkezett Edina, az óvodapedagógus, felmentünk a mi csoportunkba, ahol a gyermekekkel játszottam. A játék után, segítettem előkészülni a reggeliztetéshez. Megfigyeltem egy kis gyermeket, aki allergiás volt és nagy figyelmet igényelt, mert nem ehetett olyan reggelit, amit a többi kisgyermek. Reggeli után, a gyermekeket egyesével elkísértem kezet és arcot mosni. Ezután ismét játék következett. A munka végeztével körjátékot játszottunk a gyermekekkel. Gyermekdalokat énekeltünk, és beszéd, és mozgás fejlesztő, szabálykövető játékokat játszottunk. A játék végeztével segítettem összepakolni a játékokat. Majd a következő feladatom volt, hogy a gyermekeket egyesével elkísérjem, kezet mosni. A gyermekeket asztalhoz ültettem, és előkészültünk az ebédhez. Segítettem az ebédeltetésnél, feldaraboltam a gyermeknek a virslit. Ebédeltetésnél figyelmeztető neveléssel igyekeztünk a gyermekekkel a helyes szokások kialakítására ösztönözni. Edéd után, arc és kéz mosásra kísértem a gyermekeket, majd letöröltük az asztalokat és a székeket. A gyermekek matracait előkészítettük a gondozónőkkel segítettünk a levetkőztetésben. Megfigyeltem, hogy a gyermekek altatása, altató dalokkal történik. Amíg a gyermekek pihentek, addig a gondozónők irány mutatásával húsvéti tárgyakat készítettünk. A gyermekek 14.00 órakor ébredtek, a fürdőszobai tevékenységek, tisztázás és felöltözés után, az uzsonnázó asztalhoz ültettük őket. Megtanultam hogyan kívánok nekik jó étvágyat: „Guten Appetit”. Uzsonna után, ismét kéz és arcmosás következett, majd ismét egyéni játékkal folytatódott a nap. Folyamatosan érkeztek a szülők a gyermekekért, majd összevont csoportba vittük a gyermekeket, a későn érkező szülők megérkezéséig. Itt kézműves foglalkozásban segédkeztem. Hajtogatunk, dekorációkat gyártottunk.

Nagyon kellemesen elfáradtam, és 16:30-kor sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásunkra.

2016. március 16. 8:30-16:30

Mai napon nagyon örömmel indultam el a szállásról, a Kindercompany intézménybe. A mai beosztásomnak megfelelően 8:30-ra érkeztem, majd cipő csere után, munkához láttam. A gyülekező csoport szobába mentem, ahol felügyelünk a gyermekekre, és együtt rajzoltunk. Megfigyeltem, mennyi kisgyermek érkezett meg a mi csoportunkból. Majd ezután a megérkezett kisgyermekekkel együtt, átmegyünk az Erdbeere csoportba. Gyermekekkel együtt játszottam. Megfigyeltem, hogy a gyermekek mennyire szeretnek közösen játszani. A játék után, segítettem előkészülni a reggeliztetéshez. A munka végeztével körjátékot játszottunk a gyermekekkel. Gyermekdalokat énekeltünk, és beszéd-, mozgás- és szabálykövető játékokat játszottunk. Megfigyeltem, hogy mennyire élvezik, és mennyire érdekesnek találják ezeket a foglalkozásokat. A játék végeztével segítettem összepakolni a játékokat. Majd ezután a gyermekekkel átmentünk, a mellettünk lévő csoportszobába. Itt mozgás fejlesztő játékokat játszottunk. Játék után, a gyermekeket egyesével elvittem kezet és mosni. A gyermekeket asztalhoz ültettem, és előkészültünk az ebédhez. Segítettem az ebédeltetésnél. Ebéd után, a gyermekeket elvittem kezet és arcot mosni. A gyermekek matracait előkészítettük a gondozónőkkel, és segítettünk a levetkőztetésben. Majd ezután 2 gyermek közé leültem, és közösen a gondozónőkkel altató dalokat énekeltünk nekik. Amíg a gyermekek pihentek, addig a gondozónőkkel húsvéti nyuszi kellékeket szabtunk. A gyermekek 14.00 órakor ébredtek, a fürdőszobai tevékenységek, tisztázás és felöltözés után, az uzsonnázó asztalhoz ültettük őket. Uzsonna után, ismét kéz és arcmosás következett, majd ismét játékkal folytatódott a nap. Amíg a gyermekek játszottak, addig az asztalt és a székeket letakarítottam. Majd ezután a gyermekekkel közösen játszottam. Gondozónőkkel együtt gyermekdalokat énekeltünk, és beszéd, és gondolkodás fejlesztő és szabálykövető játékokat játszottunk. Megfigyeltem, hogy a megbeszélt szabályokat életkorúknak megfelelően betartják.

Megfigyeltem, hogy mennyire érdekesnek találják ezeket a játékokat, és milyen sok dolgot meg tudnak tanulni. Majd ezután folyamatosan érkeztek a szülők a gyermekeikért. Amikor már csak pár gyermek marad a mi csoportunkból, akkor átmegyünk a Kivi csoportba. A kivi csoportban is játék, és kézműves foglalkozás zajlik. Folyamatosan érkeznek a szülők a gyermekekért. A munka végeztével, 16:30-kor sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásunkra.

2013. március 17. 09:30-18:00

A mai napon is nagy örömmel indultam a Kindercompany intézménybe. Beosztásomnak megfelelően, reggel 8:30-ra érkeztem az intézménybe, majd cipő csere és táska letétel után azonnal munkához láttam. Ma is a gyülekező csoportszobába mentem, ahol felügyelünk a gyermekekre, és együtt rajzoltunk. Megfigyeltem, mennyi kisgyermek érkezett meg a mi csoportunkból. Majd ezután a megérkezett kisgyermekekkel együtt, átmegyünk az Erdbeere csoportba. Nagy figyelmet igényelnek itt is, mert lépcsőn kísérjük a gyermekeket a csoportunkba. Gyermekek játszottak. Addig segítettem előkészülni a reggeliztetéshez. A gyermekekkel együtt összepakoltunk a játékokat. Majd ezután megmostam minden kisgyermek kezét. Reggeli közben figyeltünk rájuk hogy szépen egyenek. Reggeli után, a gyermekeket egyesével elkísértem kezet és arcot mosni. Amíg a gyermekek játszottak, addig az asztalt és a székeket letakarítottam, és lefertőtlenítettem. Majd ezután a mellettünk lévő csoportszobába mentünk, és mozgás fejlesztő játékokkal játszottunk. Megfigyeltem, hogy mennyire élvezettel játszanak. Ezeket a játékokat is összepakoltuk, és ezután ismét kezet mostunk a gyermekekkel. A gyermekeket asztalhoz ültettem, és előkészültünk az ebédhez. Segítettem az ebédeltetésnél. Edéd után, a gyermekeket elvittem kezet és arcot mosni. A gyermekek matracait előkészítettük a gondozónőkkel, és segítettünk a levetkőztetésben. Majd ezután 3 gyermek közé leültem, és közösen a gondozónőkkel altató dalokat énekeltünk nekik. Amíg a gyermekek pihentek, addig a gondozónőkkel húsvéti nyuszi kellékeket szabtunk, és még lepke figurás dekorációkat csináltunk. A gyermekek 14:15 órakor ébredtek. Minden gyermekeket tisztába rakunk felváltva a társammal. Minden gyermek után fertőtlenítjük a pelenkázó asztalt, és mindig új gumikesztyűt használunk. A felöltözés után, az uzsonnázó asztalhoz ültetjük őket. Uzsonna után, ismét kéz és arcmosás következett, majd ismét játékkal folytatódott a nap. Amíg a gyermekek játszottak, addig az asztalt és a székeket letakarítottam. Majd ezután a gyermekekkel együtt játszottam. Folyamatosan érkeztek a gyermekekért a szülők. Amikor már csak pár gyermek van a mi csoportunkból, akkor átmegyünk a Kivi csoportba, és ott folytatjuk a teendőinket. Gyermekekkel játszottunk, rajzoltunk, dekorációkat csináltunk. Folyamatosan érkeztek a szülők a gyermekekért. 17:30 kor vitték el az utolsó gyermeket. Edina segítségével a következő feladatokat csináltam, és figyelhettem meg : konyha rendbe tétele, mosogatógép kezelése. 18:00 sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásra villamos segítségével.

2016. március 18. 7:30-16:00

Mai nap is nagy örömmel indultam el a szállásról a Kindercompany intézménybe. A beosztásomnak megfelelően, reggel 8:30-ra érkeztem az intézménybe, majd cipő csere és táska letétel után azonnal munkához láttam. Legelőször a gyülekező csoport szobába mentem,ahol amíg meg nem érkezik a az összes gyermek, felügyelünk a gyermekekre. Ma ebben csoportban volt a reggeli. Reggeli után, a gyerekeket egyesével elvittem kezet, és arcot mosni. Majd az asztal, és a szék letakarítása, és lefertőtlenítése volt a következő feladatom. Majd ezután összeszámoltunk a gyermekeket. Gyermekekkel együtt átsétáltunk a mi csoportunkba. Gyermekeknek szabad játék következett. Megfigyeltem, hogy Edina, hogyan dokumentálja a létszámot, és a jelenlétet. A gyermekekkel együtt összepakoltunk a játékokat. Majd ezután, a gyermekeket segítettem felöltöztetni, és kimentünk az udvarra. Az udvaron is nagy oda figyelést igényeltek. Ezt követően bementünk az udvarról, és levetkőztettük a gyermekeket. Majd ezután közös játék következett. Ezt követően a játékokat összepakoljuk, és kezet mosunk a gyermekekkel. A gyermekeket asztalhoz ültettem, és előkészültünk az ebédhez. Segítettem az ebédeltetésnél. Edéd után, a gyermekeket elvittem kezet és arcot mosni. A gyermekek matracait előkészítettük a gondozónőkkel, és segítettünk a levetkőztetésben. Majd ezután 1 gyermek mellé leültem, és simogattam az arcát. Amíg a gyermekek pihentek, addig a gondozónőkkel a húsvéti nyuszi készítést befejeztük. A gyermekek 14:00 órakor ébredtek. Minden gyermekeket tisztába rakunk, felváltva a társammal. Minden gyermek után fertőtlenítjük a pelenkázó asztalt, és mindig új gumikesztyűt használunk. A felöltözés után, az uzsonnázó asztalhoz ültetjük őket. Uzsonna után, ismét kéz és arcmosás következett, majd ismét játékkal folytatódott a nap. Amíg a gyermekek játszottak, addig az asztalt és a székeket letakarítottam. Majd ezután a gyermekekkel együtt babáztam, autóztam, könyvet nézegettem. Játék közben, folyamatosan jöttek a szülők a gyermekekért. Játékokat összepakoltuk a gyermekekkel. Majd ezután átmentünk a Kivi csoportba. Itt folytattuk a játék tevékenységet. Majd a munka végeztével 16:00 órakor, sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásunkra. Élmény dúsan telt el ez a hét. Alig várom a következő hetet!

2016.03.21. 09:00- 15:00

A beosztásomnak megfelelően, reggel 9 órára érkeztem az intézménybe, majd cipő csere és táska letétel után azonnal munkához láttam. Legelőször a gyülekező csoport szobába mentem. Majd ezután segítettem Edinának, egy csoport szobát előkészíteni a fogadó órájára. Ma a gyülekező csoportban volt a reggeli. Reggeli után, a gyerekeket elvittem kezet, és arcot mosni. Majd az asztal, és a szék letakarítása, és lefertőtlenítése volt a következő feladatom. Gyermekeknek szabad játék következett. A gyermekekkel együtt kirakóztunk, autókáztunk, labdáztunk, és játék telefonnal beszélgettünk egymással. A gyermekekkel együtt összepakoltunk a játékokat. Gyermekekkel együtt átsétáltunk a csoportunkba. Majd itt is folytattunk a közös játékokat. Gyermekekkel egy kört alkottunk, és készségfejlesztő játékokat játszottunk. Majd ezután tisztába tétel volt, amit a társammal felváltva csináltam. Majd ezután mozgás fejlesztő játék következett, ahol figyelemmel kísértem a gyermekeket. Majd ezután elvittem a gyermekeket egyesével kezet mosni. A gyermekeket asztalhoz ültettem, és előkészültünk az ebédhez. Segítettem az ebédeltetésnél. Egyik kisgyermek hányt. Segítettem neki megmosakodni, és megnyugtattam. Majd ezután letöröltem és lefertőtlenítettem az asztal és a széket. Edéd után, a gyermekeket elvittem kezet és arcot mosni. A gyermekek matracait előkészítettük a gondozónőkkel, és segítettünk a levetkőztetésben. Majd ezután 2 gyermek közé leültem, és altattam őket. Egyik kisgyermek nem bírt már aludni, és együtt a pihenő sarokba játszottunk. A gyermekek 14.00 órakor ébredtek, a fürdőszobai tevékenységek, tisztázással, felöltöztetéssel zajlott a feladatom. Majd ezután az alma csoportszobába mentünk, és segítettem előkészülni az uzsonnához. Uzsonna után a gyermekeket elvittem egyesével kezet és arcot mosni. Majd ezután segítettem az asztalokra tenni a székeket. A gyermekeket segítettem sorba állítani, és ezután mentünk az öltözőbe. Segítettem a gyermekeket felöltöztetni, és kivittük őket az udvarra. Majd ezután elköszöntem és mentem az öltözőbe. A munka végeztével 15:00 órakor sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásunkra.

2016.03.22. 08:30-16:30

Beosztásomnak megfelelően, reggel 9 re érkeztem az intézménybe. Majd ezután cipő csere és táska letétel után, a gyülekező csoportszobába mentem. Itt a gyermekekkel együtt rajzoltunk. Majd ezután felmentünk az Alma csoportba. Ma a reggeli itt volt. Segítettem előkészülni a reggeliztetéshez. Megkentem vajkrémmel a kenyeret. Reggeli után, a gyermekeket egyesével elkísértem kezet és arcot mosni. Majd az asztal, és a szék letakarítása, és lefertőtlenítése volt a következő feladatom. Majd ezután a gyermekekkel átsétáltunk a mi csoportunkba. Egyéni játék következett. A gyermekekkel együtt kirakóztunk, autókáztunk, labdáztunk, játék babával játszottunk, könyveket nézegettünk, és játék telefonnal beszélgettünk. Két kisgyermekkel tojást festettem. Majd ezután ezt felragasztottunk a szekrényre. Majd ezután elmentünk együtt kezet mosni. Majd ezután a mellettünk lévő csoportszobában mozgás fejlesztő játékokkal játszottunk. Majd ezután elvittem a gyermekeket egyesével kezet mosni. A gyermekeket asztalhoz ültettem, és előkészültünk az ebédhez. Segítettem az ebédeltetésnél. Ebéd után a gyermekeket elvittem kezet és arcot mosni. A gyermekek matracait előkészítettük a gondozónőkkel, és segítettünk a levetkőztetésben. Majd ezután 2 gyermek közé leültem, és altattam őket. Amíg a gyermekek pihentek, letöröltem és lefertőtlenítettem az asztal és a széket. Majd ezután a gondozónőkkel együtt dekorációt készítettünk. A gyermekek 14:00 órakor ébredtek. Majd ezután tisztába tétel, és felöltöztetés volt, amit a társammal felváltva csináltam. Majd ezután az alma csoportszobába mentünk, és segítettem előkészülni az uzsonnához. Uzsonna után a gyermekeket elvittem egyesével kezet és arcot mosni. Szabad játék következett. Edinával és társammal mobil spirál dekorációt készítettünk. Majd ezután összepakoltuk a játékokat, és összetakarítottunk. Majd ezután, a gyermekekkel lementünk a Kivi csoportba. Elköszöntem, és mentem az öltözőbe. 16:00 órakor sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásunkra.

2016.03.23. 08:30–16:30

Beosztásomnak megfelelően, reggel fél 9 re érkeztem az intézménybe. Majd ezután cipő csere és táska letétel után, a gyülekező csoportszobába mentem. Itt a gyermekekkel együtt kirakóztunk. Majd ezután felmentünk az Alma csoportba. Ma a reggeli itt volt. Segítettem előkészülni a reggeliztetéshez. Reggeli után, a gyermekeket egyesével elkísértem kezet és arcot mosni. Majd ezután átmentünk a mi csoportunkba. Egyéni játék következett. A gyermekekkel együtt kirakóztunk, autókáztunk, labdáztunk, énekeltünk, játék babával játszottunk, könyveket nézegettünk, és játék telefonnal beszélgettünk. Segítettem összepakolni a játékokat. Majd ezután egy kört alkottunk, és készségfejlesztő játékokat játszottunk. Majd ezután a mellettünk lévő csoportszobában mozgás fejlesztő játékokkal játszottunk. Majd ezután segítettem megfigyelni a gyermekek játék tevékenységeiket, és ezt papír alapon dokumentáltuk. Majd ezután elvittem a gyermekeket egyesével kezet mosni. A gyermekeket asztalhoz ültettem, és előkészültünk az ebédhez. Segítettem az ebédeltetésnél. Ebéd után a gyermekeket elvittem kezet és arcot mosni. A gyermekek matracait előkészítettük a gondozónőkkel, és ezután segítettem a levetkőztetésben. Majd ezután 2 gyermek közé leültem, és altattam őket. Amíg a gyermekek pihentek, előkészültünk a holnapi húsvétozásra. Majd ezután a gondozónőkkel együtt dekorációt készítettünk, és ezután segítettem a konyhában. A gyermekek 14:00 órakor ébredtek. Majd ezután tisztába tétel, és felöltöztetés volt. Majd ezután az alma csoportszobába mentünk, és segítettem előkészülni az uzsonnához. Uzsonna után a gyermekeket elvittem egyesével kezet és arcot mosni. Szabad játék következett. Edinával és a társammal mobil spirál dekorációt folytattuk. Majd ezután összepakoltuk a játékokat, és összetakarítottunk. Majd ezután, a gyermekekkel lementünk a Kivi csoportba. Gyermekekkel együtt, színeztünk, rajzoltunk. Amikor vége lett a munkaidőmnek, elköszöntem, és mentem az öltözőbe. 16:30 órakor sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásunkra.

2016.03.24. 09:00- 18:00

Beosztásomnak megfelelően, reggel 9-re érkeztem az intézménybe. Majd ezután cipő csere és táska letétel után, a gyülekező csoportszobába mentem. Itt a gyermekekkel együtt rajzoltunk, könyveket nézegettünk, autókáztunk. Majd ezután átmentünk a mi csoportunkba. Segítettem Edinának a létszámot dokumentálni. Majd ezután a gyermekeket leültettem az asztalhoz, hogy az ünnepi reggelit el tudjuk kezdeni. A meghitt reggeli után elkísértem a gyerekeket tisztálkodásra. Miközben a gyerekeknek szabad játékban volt részük, addig segítettem a reggeli asztalok elpakolásában, majd volt lehetőségem bekapcsolódni a csoportos játékba: játék plüss állatokkal, babákkal, kirakóval, építő kockákkal. Majd ezután egy köralkotásra került sor, és húsvéti dalokat énekeltünk, illetve készségfejlesztő játékokkal játszottunk. A dalok után átmentünk egy másik csoportszobába és megkerestük a húsvéti csomagokat. Megfigyeltem, mennyire élvezték. Ezután mozgás játék volt. A délelőtti program után, a kézmosást követően ebédeltetés következett, amiben segédkeztem. Ebéd után elvittem a gyermekeket, kezet és arcot mosni, majd a gyermekeket levetkőztettem. 2 gyermek közé beültem, és altattam őket. Amikor a gyermekek pihentek, addig letakarítottam és lefertőtlenítettem az asztalt és a székeket, illetve a mobil spirál dekorációt befejeztünk a gondozónőkkel. Ezután kimentem a konyhába, és ott tevékenykedtem. A gyermekek felébresztése után, pelenkázás, felöltözés és összepakolás következett. Ezután az alma csoportba kísértük a gyerekeket, ahol az uzsonna előkészítése után kézmosás következett. Az asztalról történő összepakolás után, itt is játékban lehetett része a gyermekeknek, ahol közösen rajzoltunk. Összepakoltuk a játékokat, és lementünk a Kivi csoportba. Itt is mindenféle játék addig, amíg a gyermekeket haza nem viszik. Miután elvitték a gyermekeket, következett a csoportszoba együttes összepakolása, majd a konyha közös elrendezése, és végezetül az összes ablak ellenőrzése, hogy a nyílászárok ne maradjanak nyitva. Az óvoda teljes körű ellenőrzése után, 6 órakor zártuk az óvodát és indultunk hazafelé teli élményekkel.

2016.03.25. 07:30- 14:00

A beosztásomnak megfelelően, reggel 07:30-ra érkeztem az intézménybe. A mai napon az óvodapedagógussal együtt kinyitottuk az óvodát. Előkészítettük a reggelit a kivi csoportban, majd kocsira raktuk az ételeket. Ezután felmentünk az alma csoportba, és itt is előkészítettük a reggelit. Megreggeliztek, ezután segítettem kezet és arcot mosni. Étkezés után, játszottunk: autókáztunk, helikoptereztünk, rajzoltunk, színeztünk, építő és memória játékkal játszottunk. A játék fél 12-ig tartott. Előkészültünk az ebédhez, a pizzát is felszeleteltük. Ebéd után a gyermekeket elvittem kezet és arcot mosni, és átmentünk a mi csoportunkba. Levetkőztettük a gyermekeket, és következett az altatás. A gyermekek pihenése alatt, Edinának segítettem az előző napi húsvéti plakátot felrakni a falra. A húsvét miatt kevés gyermek volt az óvodában. Az előző napi túlóra miatt és a húsvéti ünnepekre való tekintettel hamarabb elengedtek haza. Jó volt megélni a húsvéti előkészületet az óvodában. A három napos ünnep után, igazgatottan várom a következő napokat. Már előre érzem, hogy nehéz lesz itt hagyni a csoportokat, mert nagyon megszerettem őket.

2016.03.29. 08:30-16:30

Nagy örömmel indultam neki ennek a hétnek is. Beosztásomnak megfelelően 08:30-ra érkeztem az intézménybe. Cipő csere és kabát letétel után, igazgatónővel beszélgettem. Ezután felmentem az alma csoportba. Itt segítettem előkészülni a reggelihez. Reggeli után a gyerekeket elvittem kezet és arcot mosni. Majd átmentünk a mi csoportunkba. A gyermekeknek szabad játék következett. Segítettem Edinának a nyuszi csomagokat kivinni az öltözőbe, és ezzel együtt a létszámot is ellenőriztük. Ezt követően a gyermekekkel együtt játszottam, és utána együtt összepakoltuk a játékokat. Majd egy köralkotásra került sor, és énekeltünk, illetve készségfejlesztő játékokkal játszottunk. Eközben folyamatos váltásban a társammal a tisztába raktuk a gyermekeket. Majd ezt követően, a gyermekekkel átmentünk a mellettünk lévő csoportszobába, és mozgásfejlesztő játékokkal játszottunk. Ezután előkészültem az ebédhez: megterítettem az asztalt. Visszamentem a gyerekekhez és együtt játszottunk, és utána összepakoltuk a játékokat. Elvittem a gyermekeket kezet mosni. A kézmosás után az ebédeltetés következett. Segítettem etetni a levest, és kiosztani a második félét is. Egy gyermek annyira fáradt volt, hogy elaludt az asztalnál, emiatt megtöröltem a kezét, illetve az arcát, és levetkőztettem, majd elaltattam. Megérkezett a többi gyermek, és ekkor 2 gyermek közé ültem és altattam őket. Amíg a gyermekek pihentek, Edinával átnéztük a dokumentációkat. Amelyik gyermek felébredt, visszaaltattam, és volt, akit megvigasztaltam. A gyermekek felébredése után, elpakoltam a matracokat, és felhúztam a redőnyöket. Rendrakás után, átmentünk az alma csoportba, ahol az uzsonna következett. Az étkezést követően összepakoltunk, és lementünk az udvarra, ahol figyelemmel kísértük a gyermekek játéktevékenységeit. Amikor bejöttünk az udvarról, elköszöntem és mentem az öltözőbe. Sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásunkra.

2016.03.30. 08:30-16:30

Nagy örömmel indultam neki ennek a napnak is. Beosztásomnak megfelelően 08:30-ra érkeztem az intézménybe. Cipő csere és kabát letétel után, a kiwi csoportszobába mentem. Majd ezután Theresaval felmentem az alma csoportba. Itt segítettem előkészülni a reggelihez. Reggeli után, gyerekeket elvittem kezet és arcot mosni. Majd ezután átmentünk a mi csoportunkba. Ezt követően a gyermekekkel játszottam, majd összepakoltuk a játékokat. Alkottunk egy kört, és énekeltünk, illetve készségfejlesztő játékokkal játszottunk. Ezt követően a gyermekeket elvittem kezet mosni. Ebédeltetés következett. Segítettem etetni a levest, és a második félét is kiosztani. Meglepetésként tortát szeleteltünk, mert születésnapot ünnepeltünk. Ezt követően, elvittem a gyermekek kezet és arcot mosni. Amíg a gyermekek pihentek, Edinával átnéztük a dokumentációkat, és utána letakarítottam az asztalt és a székeket, és kimentem a konyhába tevékenykedni. A gyermekek felébredése után elpakoltam a matracokat. Eközben a társammal folyamatos váltásban tisztába raktuk a gyermekeket. Rendrakás és fertőtlenítés után, átmentünk az alma csoportba, ahol az uzsonna következett. Uzsonna közben kedves látogatók érkeztek, megjöttek a kísérő tanáraink. Az intézményvezetővel történő beszélgetésük után, átadhattunk Juditnak egy kis emléket a csoportunk nevében. Az étkezést követően összepakoltunk, és lementünk a kiwi csoportba. A munkaidő végeztével, elköszöntem, és mentem az öltözőbe. Sok élménnyel gazdagodva indultam vissza a szállásunkra.

2016. március 31. 09:30-18:00

Kettős érzéssel mentem reggel dolgozni, mert elérkezett az utolsó munkanapom az óvodában. Amikor megérkeztem, a gyermekek már a csoportszobában játszottak. Kisautóztak, babáztak, kirakóztak. Ők 1-2 év kor közöttiek. A mai foglalkoztatásukat a búcsúztatásom köré építették fel. Láttam az ajándékom készítési folyamatát, és ez nagy öröm volt számomra. Nagy igyekezettel, szeretettel készítették azt a hatalmas szívet, melyre mindegyikük festékes kéznyomata rákerült. A színes kis praclik alá neveiket írták fel a gondozók. Nehéz volt sírás nélkül kibírni ezeket a pillanatokat. Közben azért a napi rutinfeladatokat is el kellett végezni, vagyis ebédeltetéshez felkészültünk. Medvehagyma leves, illetve paprikás krumpli volt a mai menü. A leves elfogyasztásához kell a gondozó segítsége, a másodikfélénél gyakorolhatja az önállóságot. Az ebéd után minden gyermek a pihenőidőt töltötte. Az elalvás érdekében van, akinek dúdolni kell, vagy simogatni a kis fejét. 14 órakor az ébresztés után ellenőriztem a matracok szárazságát, majd következett a pelenkázás, Vikivel felváltva. Uzsonna következett. A mai napon margarinos kenyér volt, gyümölccsel. Ezután lementünk az udvarra, hiszen a friss levegőn is kell időt eltölteni, és innen vitték el a szülők a gyermekeiket. A mi feladatunk volt ma még a konyha rendbetétele, a tálaló kocsi feltöltése, és a másnapi reggeli előkészítése. A villanyokat-, és a nyílászárókat kellett ellenőriznünk. Nehezemre esett otthagyni ezt az intézményt, mert nagyon megszerettem őket. Az általunk készített emléklapot központi helyre tették, és nagyon örültek az almasziromnak, amivel mi is kedveskedni próbáltunk. A gyakorlat megerősített abban, hogy jó helyen vagyok, eltökélt szándékom, hogy továbbtanulok. Óvónő szeretnék lenni, és ha minden feltételnek megfelelek, esetleg Ausztriában is dolgoznék.